Recepten
Fase 3 : Levensfase
Eggs Benedict met zalm en spinazie

Eggs Benedict met zalm en spinazie

Bereiding Eggs benedicts met zalm en spinazie


Eggs Benedict, wat een heerlijke klassieker! Helaas nogal een vette klassieker. Officieel is de traditionele Eggs Benedict namelijk opgebouwd uit een zoete Engelse muffin, ham, gepocheerde eieren en boterige Hollandaisesaus. Geen eenvoudig gerecht ook, want zowel gepocheerde eieren, zalm als de Hollandaisesaus vergen best wat culinaire vaardigheden.


Maarrr… laten wij die lastige Hollandaisesaus en de zoete Engelse muffin nu juist vervangen door een gezondere variant. Persoonlijk missen we niets aan de zoete muffin en ja, originele Hollandaisesaus is goddelijk, MITS  precies goed bereid en meteen geserveerd. Probeer eerst onze variant maar eens, dan weet je ook niet wat je mist… En eigenlijk kan onderstaande variant zónder saus ook heel goed.


Er bestaan tig varianten op Eggs Benedict. Ham wordt regelmatig vervangen door zalm of spinazie (Eggs Florentine) en ook bacon doet het goed in dit gerecht. Wij gebruikten zalm, (officieel Eggs Hemingway) en spinazie. Lekker, gezond én makkelijk.


Bereiding Eggs Benedict


Over tot de bereiding. We beginnen maar meteen bij de saus. Lees wel eerst het hele recept even door, zodat je voor het boodschappen doen alvast een variant kunt kiezen.


De Hollandaisesaus


Klop alle ingrediënten m.u.v. de grasboter in een kom goed door elkaar. Smelt de boter apart in een pannetje en voeg de overige ingrediënten toe aan de gesmolten boter. De truc om schiften tegen te gaan is voorzichtig blijven roeren tot de saus is ingedikt. Is de saus naar wens, houd hem dan op temperatuur om schiften tegen te gaan.


‘Sausloze variant’


Wat je overigens óók kunt doen, is de – nog altijd niet vetvrije – Hollandaisesaus vervangen door verse gewokte spinazie, een paar druppels witte balsamico azijn, wat verse bieslook en kappertjes. Zeker bij zalm een goede combinaties en goed gepocheerde eieren creëren eigenlijk al een saus op zich: het lopende eigeel. Deze variant zorgt voor het Eggs Benedict gevoel, alleen dan gezonder én een stuk eenvoudiger.


Gepocheerde eieren


Dan nu het lastige deel: eieren pocheren. Breng ruim water aan de kook en voeg een scheut azijn toe. Doe de eieren in een kopje. Als het water 90 graden is (met thermometer in de gaten houden), maak je er een draaikolk in, waarin je één voor één de eieren laat glijden. Laat 4 minuten staan op 90 graden, zodat de eieren gestold zijn, maar nog wel zacht van binnen. Er zijn overigens ook trucs om eieren te pocheren (plastic zakjes bijvoorbeeld of de magnetron, maar daar zijn wij persoonlijk geen voorstander van) en het internet staat bol met instructievideo’s. Jamie Oliver geeft 3 manieren in zijn instructiefilm. Als het daar niet mee lukt…


Eggs Benedict


Rooster de boterhammen, beleg deze met gerookte zalm, leg daarbovenop de gepocheerde eieren, maar daar wat verse peper overheen en maak af met de saus of balsamico azijn met kappertjes.


Tip: wat verse spinazie doet het ook super bij dit gerecht!


Eet smakelijk!


Afslanken en lekker eten met Momentum


Dit recept is één van de recepten van het Momentum 3 Fasenplan, een gezonde afslankkuur met echt vers eten, zoals het hoort. Momentum bestaat uit een uitgebalanceerd voedingsplan met ondersteunende voedingssupplementen en indien gewenst (online)-begeleiding. Na het volgen van het Momentum Fasenplan heb je een gezonde levensstijl aangeleerd en wil je nooit meer anders.


Bereidingstijd
  • 30 minuten
Ingrediënten 2 personen
  • Eggs Benedict
  • 4 spelt- of volkorenboterhammen
  • 4 eieren (bij voorkeur biologisch)
  • paar plakken verse gerookte zalm
  • Magere Hollandaisesaus
  • 1 el gesmolten grasboter
  • 2 eetlepels magere yoghurt of kwark
  • 1 theelepel mosterd (of iets meer naar smaak)
  • 1 tl citroensap
  • peper & zout
  • Of
  • balsamico azijn
  • verse bieslook
  • kappertjes
  • spinazie