Goede voornemens, het is een intrigerend fenomeen. Massaal maken we plannen voor het nieuwe jaar om vervolgens medio januari alweer terug te vallen in ‘oude’ gewoonten. Elk jaar opnieuw. En schrik niet, dan hebben we het dus over 80% (!) van de Nederlanders. Inclusief ondergetekende. Want gezondheidsbedrijf of niet; ook wij doen mee aan de decembersmoesjes. Waarom?
Volgens een onderzoek van ING in 2013 dacht 80% van de Nederlanders dat in 2014 álles beter zou worden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. En dat terwijl ze in 2012 exact hetzelfde dachten. Waarom elk jaar in dezelfde valkuil trappen, vraag je je dan af. ‘Wishful thinking’, is het simpele antwoord van Bas Smallenbroek, auteur van het boek ‘Goede voornemens in uitvoering’. Het niet voorbereiden van goede voornemens is volgens Smallenbroek reden van falen. En dat falen, dat is precies waardoor mensen het jaar juist allesbehalve positief beginnen. Niet voor niets valt Blue Monday in januari.
De top 5 goede voornemens voor 2014 waren:
2. Minder druk maken
3. Meer sporten en bewegen
4. Zuiniger leven
5. Beter voor mezelf
Decembersmoes
Positief aan goede voornemens: je hebt weer even gereflecteerd en bij je gedrag stil gestaan. Komt wat je doet overeen met wat je wilt? Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen. Minder positief: goede voornemens, betekent in de praktijk vaak op de lange baan schuiven. Zeker in het geval van slechte gewoonten als roken en ongezonde voeding, niet per se handig. Tijdens de vele feestdagen in december blijkt 94 procent van de Nederlanders beduidend meer te eten en minder te sporten dan anders. Slechts 29 procent voelt zich daar echter schuldig om, zo blijkt uit een onderzoek onder 522 Nederlanders van 16 jaar en ouder (nu.nl) . Natuurlijk, december is de maand van de feestdagen, maar pak de agenda er nu serieus eens bij. Als je ruim rekent, hebben we het over welgeteld 5 dagen.
Nieuwe strategie