Archief

Blog

Archief >

Archief

Het nut van kleurrijke groenten en fruit bij zonneallergie

Door Danuta Stuyver
3 juli 2018
1236 keer bekeken
Het nut van kleurrijke groenten en fruit bij zonneallergie

5 tips om zonneallergie te voorkomen

Zonneallergie, heel vervelend als je er last van hebt! Het doet pijn en het jeukt, je hebt last van blaasjes en schilfers, een rode gezwollen huid... Wat kun je eraan doen?

Direct naar de Tips & Tricks om zonneallergie op een natuurlijke manier te voorkomen? Klik hier!

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een overgevoeligheidsreactie van de huid op UV-straling. De huid raakt beschadigd en hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie. Deze reactie ontstaat bij sommige mensen al in het voorjaar bij de eerste zonnestralen en zwakt in de loop van de zomer pas af. Tegen die tijd is de huid gewend aan de blootstelling aan UV-straling. Om je huid weerbaarder te maken tegen de straling en tevens vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan, is het aan te raden om te zorgen voor voldoende antioxidanten in je voeding.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidant is een verzamelnaam voor bepaalde vitamines, mineralen en andere plantenstoffen die een speciale werking hebben in ons lichaam. Ze hebben de eigenschap om de vorming van vrije radicalen tegen te gaan of ze als het ware te "vangen". Vrije radicalen zijn deeltjes die in ons lichaam geproduceerd worden als gevolg van straling, maar ook stress, verontreiniging en zware metalen. Ook allerlei processen die bij de normale lichaamsfuncties horen, zoals bijvoorbeeld celdeling, zorgen voor het ontstaan van vrije radicalen.

Het woord antioxidant zegt het eigenlijk al, een antioxidant gaat oxidatie van onze lichaamscellen tegen. Een heel duidelijk voorbeeld van oxidatie in onze omgeving is het roesten van een waterleiding... die roest is het gevolg van oxidatie. Dat wil je niet met je lichaam laten gebeuren!

Kleurrijke groentenKleurrijk eten voor voldoende antioxidanten

Als we gevarieerd en voedzaam eten, krijgen we de meeste antioxidanten dagelijks binnen. Er zijn talloze antioxidanten, maar de antioxidanten die in het bijzonder goed zijn voor onze huid zijn vitamine A, C en E en het spoorelementen selenium. Daarnaast spelen een aantal carotenoïden een grote rol als antioxidant voor de huid. Carotenoïden zijn verantwoordelijk voor de kleur in groenten en fruit. Voeg dus tomaten, paprika’s, wortelen, spinazie, rode bieten, broccoli en vele andere kleurrijke groenten en fruit aan je dieet toe. Het basisprincipe voor het binnenkrijgen van genoeg carotenoïden is vooral kleurrijk eten!

5 tips om zonneallergie te voorkomen

Momentum Antioxidant

Als je weet dat je veel last hebt van zonneallergie, wees dan voorbereid met deze tips!

1. Neem ten alle tijde de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, zoals de zon vermijden wanneer die het krachtigst is en gebruik maken van een goede zonnebrandcrème

2. Draag géén zonnebril als je in de volle zon zit. Zonnebrillen blokkeren de registratie van het zonlicht in je hersenen, waardoor je de zon veel minder snel op je huid voelt prikken

3. Maak gebruik van de uurtjes met mildere zon, zoals in het voorjaar of later op de avond, om de huid langzaam te laten wennen aan de straling

4. Let extra op je voeding. Eet regelmatig salades met een variatie van groenten in allerlei kleuren en kies voor diep gekleurd fruit

5. Heb je ieder jaar erg veel last van zonneallergie, neem dan uit voorzorg een goed antioxidanten supplement!

Afslanken met Momentum? 

Deze blog is onderdeel van Momentum, een gezonde afslankkuur met echt vers eten, zoals het hoort. Momentum bestaat uit een uitgebalanceerd 3 Fasen voedingsplan + 2 ondersteunende voedingssupplementen + indien gewenst (online) begeleiding. Na 3 Fasen Momentum heb je een gezonde levensstijl aangeleerd en wil je nooit meer anders. Geloof ons! 

Lees meer

Geplaatst in: Danuta Stuyver
Tags: momentumgroentenfruitzonneallergie