Archief

Blog

Archief >

Archief

Costa Rica – Here we go

Door Suzanne
4 juli 2014
1771 keer bekeken
Costa Rica – Here we go

Je zou denken dat een leeuw als symbool iets meer vertrouwen wekt dan een roodoogkikker, het nationale symbool van Costa Rica, maar dat gaat misschien toch wat ver. Dit weekend staat Nederland – Costa Rica op de gevreesde, maar ook veelbelovende WK agenda. De Costa Ricaanse keuken dus, geen eenvoudige opgave, maar zeker de moeite om eens in te duiken… Hopelijk weet Oranje ook raad met de lastige opgave die Costa Rica heet. Maar daar gaan we voor het gemak gewoon maar even van uit. We zitten er nu zo lekker in!

Costa Rica ligt tussen 2 oceanen in en dat betekent; feest voor schelp- schaaldieren- en visliefhebbers. Dat is alvast winst. Misschien dit receptje voor op bbq? Of als het weer dat niet toelaat, een lekkere visspies uit de oven wellicht? Verder is de Costa Ricaanse keuken vooral een mix van culinaire tradities uit Zuidwest-Europa, China en Afrika. Maar wat staat er nu zoal op de kaart? Vooral veel rijst, mais, bonen en wortelknollen zoals cassave, taro en zoete aardappel. Best zware kost dus! Het nationale gerecht is bijvoorbeeld Gallo Pinto, een gerecht dat hoofdzakelijk bestaat uit rijst en bonen op smaak gemaakt met ui, koriander en worcestersaus. Dit gerecht wordt vaak geserveerd als stevig ontbijt. Oef. Ben je al overtuigd? Wij nog niet per se.

Costa Rica is niet per definitie een land voor fijnproevers, maar daarentegen een paradijs voor de grote eter. Waar we wél enthousiast van worden zijn bocca’s, de Costa Ricaanse variant op Spaanse tapas. Maar ook hier geldt weer; de portiegrootte van een bocca is net even wat forser dan een tapasgerecht

Fruitsalades en batidos
Ook enthousiast worden we natuurlijk van het groente- en fruitaanbod. Overal waar je komt, kun je tropische fruitsalades met papaya, watermeloen, ananas, mango en banaan (jaja, banaan zijn ze gek op in Costa Rica) krijgen. Oh ja, en een Batidos is ook zeker aan te raden. Deze vruchtensappen of milkshakes zijn mateloos populair in Costa Rica en werkelijk overal te bestellen. In de sappen worden onder andere vruchten als maracuya, zwarte bessen, ananas, banaan en tamarinde verwerkt. Klinkt heerlijk!

Tot slot, zoals we al eerder zeiden, met oceanen aan beide kanten ben je spekkoper als je van zeevruchten houdt en aan de Caribische kant worden veel gerechten geserveerd met kokosmelk. Ook niet verkeerd dus!

Bij ons op het menu zaterdag voor de wedstrijd? Hmmm, deze zaterdag even geen rijst- en bonenschotel… Een tropische vruchtensalade daarentegen. Heerlijk voor de pit, na het eten van bocca’s met vis, vlees en kip. De wedstrijd begint om 22.00, dus we hebben er even de tijd voor…

We gaan ervan uit, dat we ons volgende week in de Argentijnse of Belgische keuken kunnen verdiepen. Benieuwd welke van de 2 het wordt. Eerst Costa Rica maar eens achter ons laten….

HUP HOLLAND HUP!

Geplaatst in: Nieuws