Plateauvorming

Als de eerste Momentum® week erop zit, kan je gewichtsverlies in week 2 ietwat stagneren. Je kunt zelfs een paar dagen stilstaan. Het is van essentieel belang dat je juist in deze dagen volhoudt! Met andere woorden: schrik niet als je even stilstaat. Dit is volkomen normaal en zegt niets over je eindresultaat.

Een nieuw setpoint

Een periode waarin je gewicht even stilstaat wordt ook wel plateauvorming genoemd. Die plateauvorming treedt vaak op halverwege de Dieetfase van het Momentum programma. Vervelend, want als je je volledig aan het programma houdt en toch blijft stilstaan, komt dit de motivatie natuurlijk niet ten goede. Tóch is dit juist het moment van de waarheid. Je lichaam is als het ware op zoek naar een nieuw setpoint gewicht. Zodra je door deze plateauvorming heen bent en weer gaat afvallen, gaat het vaak extra snel. De gemiddelde gewichtsafname aan het eind van de dieetfase blijft dus hetzelfde. Houd dit in gedachten, vertrouw op je lichaam en beschouw de plateauvorming simpelweg als een fase van het programma.

Oorzaken plateauvorming

Gelukkig kent plateauvorming een logische verklaring.  Het lichaam moet leren loslaten en houdt daarom ook vaak vocht vast. Je lichaam kan bovendien vocht vasthouden door verschillende factoren, zoals een te hoge zoutinname of een forse zonnebrand. Houd daar dus rekening mee. Bij de meeste vrouwen is het vochtgehalte sowieso al hoger tijdens de ovulatie en menstruatie, waardoor het gewicht even blijft steken.  Tot slot kan ook zware lichamelijke inspanning ervoor zorgen dat je gewicht even iets stijgt. Voor (zware) inspanning heeft je lichaam simpelweg vocht nodig, wat dus tijdelijk wordt vastgehouden (slim!). Gelukkig is dit maar tijdelijk. Laat je dus niet uit het veld slaan als je gewicht even stagneert. Blijf voldoende drinken, ook (juist!) wanneer je vocht vasthoudt.

Vochtbalanssoep

Heb je het idee dat je langere tijd vocht vasthoudt? Deze vochtbalanssoep kan je lichaam nét even een steuntje in de rug geven.

Momentum Carnitine Momentum Carnitine

Wanneer je tijdens fase 1 een éxtra boost wil, kun je de Carnitine capsules naast de Carnitrin® ampullen innemen.  Deze twee supplementen lijken qua naam erg op elkaar, maar hebben duidelijk een verschil in werking:De samenstelling van de Carnitrin® ampullen is speciaal samengesteld voor het afvallen tijdens fase 1 en ontwikkeld om je eigen (inactieve) opgeslagen vetten aan te kunnen spreken terwijl je spiermassa met rust wordt gelaten. Daarnaast ondersteunt Carnitrin® de stofwisseling en ervaar je minder honger.

De Carnitine capsules zijn ontwikkeld om  de koolhydraten, vetten en eiwitten uit je voeding om te zetten in energie / te verbranden. Daarnaast zorgen de capsules voor minder trek in zoete tussendoortjes en dragen ze bij aan een goede vetstofwisseling.

Momentum Q10 Momentum Q10

De Carnitine capsules werken perfect samen met Momentum® Q10. Carnitine zorgt namelijk voor vervoer van  koolhydraten en vetten naar de mitochondriën (de ‘energiecentrales’ van de cellen) om daar omgezet te worden in energie en het Co-enzym Q10 ondersteunt vervolgens de verbranding in de cel.  

Momentum Magnesium Momentum Magnesium

Heb je het idee dat je vocht blijft vasthouden, ondanks bovengenoemde tips? Dan kan Magnesium helpen de water- en mineralenhuishouding in balans te krijgen. Magnesium suppleren kan sowieso een goed idee zijn, omdat we tegenwoordig met dezelfde voedselinname minder magnesium binnen krijgen dan tientallen jaren geleden. De Nederlandse bodem is namelijk helaas door gebruik van kunstmest en moderne industriële voedselbewerking steeds armer geworden.

Vertrouw op je lichaam

Het allerbelangrijkste advies dat we nogmaals willen herhalen is: vertrouw op je lichaam! Wanneer je volhoudt en bovenstaande tips in je achterhoofd houdt, zal je gewicht vanzelf weer naar beneden gaan. 

Terug